Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Νιά Δευτέρα στον Άγιο Προκόπιο Μέσης Κέρκυρας-αφιερωμένο εκ Μέσης Καρδίας...
Στιγμιότυπα από τη σημερινή λιτανεία της Νιάς Δευτέρας στον Άγιο Προκόπιο Μέσης Κέρκυρας.
εδώ:
1    2    3    4    5    6    8     9    10     11      12      13      14     15     16      17      18
Καταγράφεται στη σελίδα: http://psorari.blogspot.gr/ για τη λιτανεία αυτή:
"Όπως όλα τα χωριά της Κέρκυρας, και ειδικά της περιοχής της Μέσης, τηρεί(το χωριό) τα 
πατροπαράδοτα έθιμα μέχρι σήμερα. Πέρα από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις
της Μεγάλης Εβδομάδας, τη δεύτερη ημέρα της διακαινήσιμου εβδομάδας
(Νια Δευτέρα) λιτανεύεται η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας (Madre della
Consolazione) και της Αναστάσεως του Κυρίου. Η λιτάνευση αυτή μαρτυρείται
ήδη από το 1671."

Η λιτανεία αυτή γίνεται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της δεύτερης μέρας του Πάσχα και ξεκινάει από τον κεντρικό ναό του χωριού τον Άγιο Προκόπιο. Δεν βιάζεται καθόλου να τελειώσει, καθώς θα περάσει απ όλες τις γειτονιές του χωριού: Καρυδάτικα(η Καρδάτικα ή Φαντουμάτικα ή Λιγνάτικα), Μαμαλάτικα και Κάτω Γειτονιά, ενώ θα φθάσει απ άκρου εις άκρο και στα τελευταία καινούρια σπίτια που επεκτείνουν το χωριό κατά μήκος. Θα πάει μεσημέρι αργά ώσπου να επιστρέψει από τον Άγιο Προκόπιο ως την Αγία Τριάδα, αφού στο μεταξύ θα έχει αγκαλιάσει όλα τα σπίτια του χωριού, και θα έχει κάνει δέηση με το βλέμμα στραμμένο στον Άη Βασίλη- το Κοιμητήριο ώστε να σαλπίσει κι εκεί την Ανάσταση.
Κατά περίπτωση η λιτανεία θα μετακινηθεί εκτάκτως και στα πιο αδιέξοδα φαινομενικά στενά για να ξαναβγεί στο κεντρικό σημείο όπου όλοι περιμένουν υπομονετικά.
Το Σημαντικό και μαζί συγκινητικό, είναι πως σε κάθε σπίτι θα σταματήσει η Ανάσταση, θα γίνει δέηση υπέρ των ονομάτων της κάθε οικογένειας του χωριού, ενώ στην κάθε πόρτα θα ξεπροβάλλει η οικογενειακή εικόνα στολισμένη με λουλούδια και με το καρβουνάκι ν ανάβει το λιβάνι.
Η Ανάσταση θα πλησιάσει όσο γίνεται, για να την προσκυνήσουν άνθρωποι ακινητοποιημένοι από την ηλικία και κινητικά προβλήματα, ώστε να νοιώσουν ότι και φέτος μπόρεσαν να πάρουν την ευλογία.. Ας ελπίσουμε και του χρόνου..
Οι χωριανοί που ακολουθούν τη λιτανεία, θα ανταλλάξουν Αναστάσιμα φιλιά κι ευχές με τους ανθρώπους του σπιτιού μόλις τελειώσει η δέηση στην πόρτα τους, και μετά θα συνεχίσουν ν ακολουθούν τη λιτανεία. Όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα του, κι έχει το ρίσκο να μπεί μέσα ένα ρεύμα αέρα και η Ευλογία μαζί μ αυτό.
Αυτή είναι η Επι-Κοινωνία των Προσώπων. Αυτή είναι η Σύνδεση που πραγματοποιείται ανεπίγνωστα αλλά ουσιαστικά με τον πιο απλό τρόπο μέσα από τη Συ-Λειτουργία, την Ευλογία και ανοίγει τα σπίτια, ανοίγει τις πόρτες, κι ελευθερώνει τις ψυχές. Μετά είναι θέμα Ελευθερίας αν επιτρέψουμε σ αυτό τον αέρα να καταλάβει το χώρο, κι αν θα συνεχίσουμε ν ανασαίνουμε απ αυτόν. Εκτάκτως μπαινοβγαίνει όπου θέλει η Αγάπη, καθώς

Χριστός Ανέστη!Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη εξαιρετικά στη Διαμαντούλα,
 που μ αυτή την ευκαιρία περπατήσαμε μαζί σ αυτές τις σκέψεις,
 κι αγγίξαμε συναισθήματα και μνήμες.

6 σχόλια:

 1. Να είσαστε καλά και του χρόνου!!!!!!!
  Βοήθεια σε όλο τον κόσμο να δίνει ο Άγιος Προκόπιος.
  Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά Τατιάνα μου.
  Και πολλά πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου, τις πιο Θερμές Ευχές μου και από εδώ...Χριστός Ανέστη! Μια Αγκαλιά Μεγάλη...

   Διαγραφή
 2. Νάσαστε καλά και του χρόνου Τάτι μου γλυκειά κι αγαπημένη.
  Το ίδιο τελετουργικό ακολουθείται και σ εμάς (τουλάχιστον στο δικό μου χωριό)
  Νοιώθω να περπατήσαμε μαζι...και να επι-κοινωνήσαμε.
  Νάσαι καλά!
  Αναστάσιμα φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαρά μου, κράτα καλά τη ΧΑΡΑ της Ανάστασης! Καλά το ένοιωσες. Και περπατήσαμε, και Επικοινωνήσαμε...Και τα δικά μου τα φιλιά..

   Διαγραφή
 3. Χριστός Ανέστη, Τατιάνα και Χρόνια Πολλά!

  Εύχομαι να ‘σαι καλά να ζήσεις και του χρόνου αυτό το εξαιρετικό έθιμο, που για σχεδόν 350 χρόνια εξακολουθεί να συγκινεί και ν’ αγγίζει συναισθήματα και μνήμες με οδηγό την «αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτρας» («Madre della Consolazione»)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στράτο! Χριστός Ανέστη! Κι αυτό έκλεισε όλους τους αιώνες σε μια στιγμή Αιωνιότητας! Κι εσύ να βρίσκεσαι αγαπητικά και παρηγορητικά κάτω από τη Σκέπη Της!

   Διαγραφή